Palitligt Apotek # 1 Apotek i Sverige
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Sverige Telefon:
Internationell telefon:
Kundvagn: SEK 0.00
Gratis frakt för beställningar över 200€

Minskad och ökad sexlust hos kvinnor – möjliga orsaker och behandlingar

När Folkhälsomyndigheten publicerade sin stora studie kring svenskars sexvanor för ett par år sedan blev det tydligt att många fler kvinnor än män lider av låg sexlust. Kvinnors relation till sin egen sexualitet har alltid varit föremål för mycket debacle och även om diskussionen kommit långt saknas fortfarande en del element. 

Har du ingen sexlust som kvinna? 

Kvinnor i långvariga relationer bär ofta ett stort emotionellt ansvar utöver sitt eget. Gamla samhällsstrukturer lämpar fortfarande sådant som barnens uppfostran och lycka på kvinnan, samtidigt som sparsamhet och stabilitet hamnar som deras ansvarsområden. Istället för att prioritera sig själv och sitt välmående bör kvinnan alltid sätta familjen i första hand. En mans agerande är inte bundet till samma normer. Med detta i åtanke är det inte konstigt att vardagsstress ofta påverkar sexlusten i en relation. Frustrationen av att balansera livspusslet, föda barn, göra karriär och samtidigt vara sexuellt attraktiv kan ofta var överväldigande. De fysiska utmaningarna som menscykel, graviditet och födsel har på kvinnokroppen ställer detta på sin spets. Både unga tjejer och vuxna kvinnor påverkas av hormonförändringarna i kroppen – månad in och månad ut.

Minskad sexlust – möjliga orsaker

De absolut vanligaste skälen till att kvinnors sexlust växlar och så småningom minskar är det faktum att kvinnokroppen är utformad för barnafödsel. Menstruation, graviditet, födseln och hälsan efter graviditet innebär stora utmaningar både för kvinnors fysik och deras psykologiska tillstånd. Hormonet östrogen är drivande i kvinnors lust, och eftersom dessa nivåer påverkas när man har mens eller är gravid är också drabbas också sexlusten i många fall. Många kvinnor säger att de har ingen eller noll sexlust under graviditet och att de också har tappat den efter förlossning. Försvagat sexdriv behöver dock inte vara relaterat till kvinnokroppens förmåga att bli gravid. Det kan handla om yttre faktorer som stress och press, bristande generell sundhet, rökning, alkoholintag eller depression. Tidigare negativa episoder kan göra en osugen att ha samlag, särskilt med en partner som misslyckas med att stimulera en till fullo. Eftersom idén om sex mellan kvinnor och män ofta definieras som penetration är det vanligt att sexet bedöms vara färdigt när mannen har kommit. Eftersom kvinnors orgasm ofta är långsammare än mäns, blir kvinnans sexuella klimax mindre frekvent vid vanligt penetrationssex. Minskad sexlust hos unga kvinnor är en vanlig konsekvens av detta. Bättre sex hade i dessa fall också lett till högre lustnivåer! Den absoluta vanligaste orsaken är dock relaterad till ålder. Efter klimakteriet sjunker östrogennivåerna, och precis som hos män och testosteron får denna sänkning konsekvenser mental som fysiskt. Kroppen förändras och livet efter 50 ter sig väldigt annorlunda än innan. Det finns dock många sätt att få tillbaka sexlusten på.

Tips och råd för hur du kan öka sexlusten som kvinna

Har du haft problem med kombinationen gravid och sexlust, eller blivit äldre och helt enkelt tappat intresset för sexuell närhet? Det finns genomvägar till en ökad sexlust som kvinna. Är dina bekymmer relaterade till det faktum att du just genomgått en graviditet? Har ni småbarn som tar upp större delen av tiden och energin? Kanske känner du inte igen din kropp vilket skapar osäkerhet och sänker självkänslan? Allt det där är helt normalt och kan åtgärdas med några enkla förändringar. Börja med att sätta nya rutiner för dig själv. Mat, sömn och träning är de absolut viktigaste faktorerna för att hitta balans i livet. Missunnar du dig detta får du långt gående psykologiska konsekvenser. Även under de dagar då du inte har tid bör du ta dig tid – har du en partner kan du överlasta mycket av barnansvaret på denna. Vidare ska all form av sexuella kontakter föregås av ärlighet och kommunikation. Om du inte är tillfreds med familjen eller din partner ska du börja med att samtala om det. Reflektera över hur du egentligen vill ha det under sexakten, hur du som kvinna kan höja sexlusten genom direkta förändringar. Prova nya ställningar, olika stimulans eller onanera på egen hand istället. Det är viktigt att ha en personlig relation till sin sexualitet.

Medicin mot minskad sexlust hos kvinnor

Blir vardagen alltför monoton och lusten svårare att finna kan du också ta hjälp av olika receptfria preparat som finns att köpa på apoteket eller i vanliga butiker. Dessa fungerar på kvinnor av alla åldersgrupper, både innan och efter du passerat klimakteriet. Lovegra är ett läkemedel som kan vara till hjälp för att öka vaginal fukt och förstärka klitoris känslighet med ökad blodcirkulation. Det går också att få hormonbehandlingar om dina symptom och besvär skulle vara desto allvarligare. Ingen sexlust hos kvinnor kan uppstå av många olika anledningar, men du ska inte behöva leva med det om du inte vill. Det finns många tips till hur man får ökad lusta igen, men nyckeln ligger i ditt generella hälsotillstånd.

Ökad libido hos kvinnor - möjliga orsaker och behandlingsalternativ

Befinner du dig i motsatt situation - att din sexlust blivit alltför stark eller tagit över delar av ditt liv? Detta kan inträffa vid kraftiga hormonsvängningar eller när du avslutat en medicinering som lagt locket på ditt sexdriv. Når du ett generellt bättre hälsotillstånd genom träning och kosthållning kanske du också boostar din libido oavsiktligt. Utvecklas detta till ett negativt beteende som inverkar på dina relationer eller självkännedom kan du få bistånd av en terapeut eller doktor. Under allvarliga omständigheter kan du redigera dina hormonnivåer.

Mitt konto